Rabu, 16 November 2011

Kisah Si Palui Betatanguhan Karak


SI TULAMAK dasar kada kawa mandangar ada makanan pina hanyar,langsung inya handak marasani. Tapi karna kada tapi panduitan makanya inya cuma kawa managuk liur haja.
“Wayah ini ujar habar ada wadai matan Betawi nang bangaran karak hintalu alias karak telur,bujurlah Bus?” ujar Tulamak.
“Kanapa maka ikam tapikir wadai karak hintalu itu Mak?” ujar Garbus.
“Aku hanyar mandangar makanya aku handak tahu lawan handak marasani kaya
apa rasanya,” ujar
Tulamak.
“Ikam ini dasar jago makan Mak ai. Samalam handak marasani pisang epek wan coto mangkasara, wayah ini handak karak telur Jakarta, padahal
sabalumnya handak marasani rujak cengor wan
gudeg Jogya,” ujar Garbus.
“Tapi samacam nang ikam kada wani mamakan.”
“Samunyaan makanan khas daerah kuhantup. Makanan napa itu Bus nang ikam
padahakan aku kada wani?” ujar Tulamak manantang.
“Ikam pasti kada wani mamakan wadai empek-empek Palembang,” ujar
Garbus.
“Hi-ih lah, aku kada wani mamakan empek-empek karna karas banar wan layat di-igut, apalagi mamakannya bacampur cuka. Apalagi gigiku banyak rusak dan sudah parak kilum,” ujar Tulamak mangaku.
“Napa pina rami mamander wadai wan makanan. Cuba tangguh wadai karak napa
nang rasanya masin-masin tapi kada bauyah,” ujar Palui.
“Gampang Lui ai, karak nang masin-masin itu adalah karak iwak rabuk,”
ujar Garbus.
“Karak iwak rabuk itu bujur haja masin tapi masinnya karna diuyahi,” ujar Palui.
“Karak dodol hangit,” ujar
Tulamak.
“Karak dodol rasanya manis Mak ai,” ujar Palui
“Kukira samunyaan karak
nang masin itu adalah pasti karna bauyah, karna kabanyakan uyah lalu rasanya masin,” ujar
Tulamak.
“Ada Mak ai, rasanya masin
justru karna kada
bauyah,” ujar Palui
mayakinakan.
“Kalu kaya itu karak napa
Lui? ujar Garbus.
“Nang kada bauyah tapi pasti masin adalah karak…
karak hidung. Kalu bubuhan ikam kada parcaya cuba rasani sadikit,” ujar Palui
tatawa.
“Hussss…. jijik lawan rigat kada biasa tarasani,” sahut Tulamak pina bakirik.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar